Vad är vindkraft?

maj 11, 2020 0 av admin

Ja, här går vi och pratar energiförbrukning hit och dit men du kanske sitter där och funderar på vad är vindkraft egentligen och hur går det till?

Ja för att enkelt svara på din fråga, vindkraft är den elenergin som utvinns ur vinden. Kan man säga att det är en form av solenergi? ABSOLUT! För att vindarna ska skapas behövs två komponenter, värmen från solen och jordens atmosfär. Då vår planet är en slags rund sten (inte riktigt rund men någorlunda) så värms det olika på olika platser, vid ekvatorn värms atmosfären av solen mycket mer än vid polerna (det låter logiskt så klart) men det skapar en dynamik i lufttrycket och den dynamiken är det som skapar rörligheten, då luften vill röra sig från ett högre tryck till ett lägre tryck. Vill ni vet mer om det här med rörelsen i en sfär (jorden) ska ni läsa på vad Corioliseffekten är.

Att använda sig av det här typen av energi är bra. Det är en förnybar energikälla men som inte har funnits länge. Det var runt 70-talet som människan började tänka i vanor att utveckla propeller för att utvinna energin med vindturbiner. Dessa turbiner eller propeller sätts upp sedan genom att titta närmare på corioliseffekten om hur och var det blåser. Dessa propeller sätts ofta upp även i relation till marken och (det har du säker märkt) så finns de ofta placerade där ytan på marken är lång ifrån skogen, då skog har en tendens att bromsa vinden.

Det här med vindkraft är dock något som inte fungerar i sig om det endast är det man utvinner el ifrån utan det kräver andra energikällor för att konsumenterna ska få en konstant försörjning. Att lagra el är inte idag en lätt uppgift (se bara hur elbilsbranschen kämpar med att skapa batterier som lagrar el längre perioder). Därför behöver man andra typer av energikällor att komplettera med!

Super, nu vet ni lite mer om vindkraft!