Stina berättar

november 1, 2019 0 av admin

Vi på Slättens vind tror på att kunskap gör människor mer ödmjuka och villiga till förändring, vi tror att kunskap skapar motivation och riktning mot ett bättre samhälle – därför vill vi dela med oss av kunskap kring elförbrukning, olika alternativ och hur vi kan bli mer klimatsmarta i detta ämne. Därför vill vi också säga varmt välkommen till dig som läser – vi är SÅ glada att just du är här och vi hoppas att vi ska kunna skapa en intressant dialog tillsammans. För vi vill inte att detta ska vara en monolog där bara vi för ordet, vi vill ju givetvis höra din och andra läsares åsikter, tips och erfarenheter. Det tror vi är en grundläggande faktor för att skapa något värdefullt i klimatdebatten.

Lite bakgrund: Jag som kommer skriva inläggen här heter Stina, jag är 25 år gammal och har precis avslutat min utbildning inom energieffektivisering. Varför väljer man att läsa ett sådant ämne tänker ni? Jo, jag har under min uppväxt haft en nära relation till min morfar och ända fram till för två år sedan när han tyvärr gick bort, så var han en utav mina allra bästa vänner. Loppisfynd, fysikens lagar och mat har varit våra stora gemensamma intressen och det har gjort att vi har umgås mycket och haft långa härliga diskussioner.

Morfar som var född på 30-talet har gett mig kunskap om ett annat liv, en annan generation. Hur livet var under kriget, vilka dom kritiska faktorerna var och vad morfar och hans familj hade för knep för att leva ett lite bättre liv. Mycket var hemmagjorda konstruktioner, som en så vardaglig sak som en jordkällare. Även hur dom strukturerade upp de dagliga sysslorna utifrån dygnets ljusa timmar för att skapa en effektivitet i hemmet. Min morfar inspirerade mig otroligt mycket och det är tack vare honom jag sitter på denna stolen idag.

När jag skrev min C-uppsats på högskolan kom jag i kontakt med Slättens vind. Jag skulle då skriva kring tesen ”noll elförbrukning villa, är det omöjligt?” Jag skulle alltså ta reda på om man kan bo i en villa och vara helt självförsörjande när det kommer till el. Med solpaneler och en låg elförbrukning så bör man idag i alla fall kunna komma rätt nära. Har man bara ett elbolag där man kan teckna ett elavtal villa och även ha mikroproduktion, d.v.s. att man har ett elavtal där elleverantören köper in den elen som blir över. Slättens vind vill vara med på tåget, det ena ledde till det andra och idag har jag mitt drömjobb hos just dom.

Hoppas ni vill hänga med på vår resa och läsa mer om ämnet!